علت و درمان بیماری صدف ناخن پسوریازیس

به ناخن‌های خود نگاه کنید. آیا تغییری در رنگ و بافت آن مشاهده می‌کنید؟ تغییر در رنگ و بافت ناخن می‌تواند نشان‌دهنده بسیاری از بیماری‌ها باشد برای اینکه ناخن‌های سالم داشته باشید باید این بیماری‌ها را بشناسید و آن‌ها را درمان کنید. در این مقاله قصد داریم بیماری صدف ناخن را بشناسیم و به را‌ه‌های درمان آن بپردازیم.

بیماری صدف ناخن چیست؟

قبل از اینکه درباره صدف ناخن صحبت کنیم بهتر است بدانید که بیماری صدف ناخن یا پسوریازیس یک اختلال پوستی است که باعث رشد سریع سلول‌ها در پوست می‌شود و این رشد بیش از حد سلول‌ها، باعث ضخیم شدن پوست و در نتیجه ایجاد خارش می گردد. صدف ناخن باعث تغییر در رنگ و ظاهر ناخن‌ها می‌شود. این بیماری می‌تواند تاثیر فیزیکی و عاطفی بر روی فرد داشته باشد.

رنگی شدن ناخن‌‌ها و پوسته پوسته شدن آن‌ها از نشانه‌های بیماری صدف ناخن است. معمولا سلول‌های پوستی هر ۲۸ تا ۳۰ روز بازسازی می‌شوند اما در فرد مبتلا به بیماری صدف پوستی سلول‌ها هر ۳ تا ۴ روز تولید می‌شوند.

جالب است بدانید که اختلال در رشد صدف ناخن معمولا بیماری‌های دیگر را نیز به همراه دارد زیرا ناخن‌ها بخشی از پوست هستند و از ریشه ناخن که تحت کوتیکول است رشد می‌کنند و پسوریازیس در ریشه ناخن ایجاد می‌شود در نتیجه باعث ایجاد بیماری‌های دیگر نیز می‌شود.

علائم بیماری صدف ناخن چیست؟

  • پیت، که شامل گودی‌‌ یا سوراخ‌ در ناخن است.
  • شیارهای روی ناخن
  • تغییر شکل یا اندازه ناخن
  • ضخیم شدن ناخن
  • جدا شدن ناخن از پوست آن
  • وجود خون زیر ناخن
  • تغییر رنگ ناخن که ممکن است زرد یا قهوه‌ای باشد.
  • Onycholysis*
  • Subungual Hyperkeratosis*

*Onycholysis: اگر ناخن از پوست خود جدا گردد ممکن است در فضای خالی بین ناخن و پوست آن عفونت ایجاد شود که این اتفاق باعث زرد شدن ناخن می‌شود.

*Subungual Hyperkeratosis: یک ماده چسبنده که زیر ناخن به وجود می‌آید و باعث ایجاد شکاف در ناخن می‌شود . اگر به ناخن فشار وارد شود احساس ناخوشایند و دردناکی را در فرد ایجاد می‌کند.

بیماری صدف ناخن می‌تواند باعث ایجاد Onychomycosis که یک عفونت قارچی است گردد. این عفونت قارچی باعث ضخیم شدن ناخن‌ها می‌شود.

نکته: توجه داشته باشید که تشخیص صحیح بیماری مهم است زیرا درمان صدف ناخن متفاوت از درمان عفونت قارچی است.

در ادامه به درمان‌های بیماری صدف ناخن خواهیم پرداخت، همراه ما باشید.

درمان بیماری صدف ناخن

همانطور که گفته شد قبل از درمان پسوریازیس ابتدا باید نوع آن را تشخیص داد و سپس به درمان پرداخت. درمان‌ بیماری پسوریازیس ناخن به دو نوع تقسیم می‌شوند:

  1. درمان دارویی
  2. درمان خانگی و غیر دارویی

بسته به نوع بیماری، درمان‌های مختلفی برای پسوریازیس وجود دارد که در زیر به آن پرداخته‌ایم.

درمان دارویی بیماری صدف ناخن

روش‌های درمان دارویی به طور کلی شامل موارد زیر است:

  1. داروهای موضعی مانند کرم‌ها که به طور مستقیم روی ناخن قرار می گیرد.
  2. داروهای سیستمیک که بر کل بدن اثر می‌گذارند.
  3. درمان‌های داخلی که شامل تزریق دارو به بستر ناخن می‌شود.

بیماری ناخن

درمان موضعی بیماری صدف ناخن

استفاده از برخی کرم‌ها، پماد و لاک ناخن که حاوی مواد زیر باشد:

  • کورتیکو استروئیدها
  • Calcipotriol که شبیه ویتامین D3 است
  • Tazarotene
  • Tacrolimus

درمان صدف ناخن با داروهای سیستمیک

اگر پسوریازیس ناخن در راه رفتن یا استفاده از دست‌ها مشکل ایجاد کند پزشک ممکن است داروهای سیستمیک تجویز کند. داروهای سیستمیک، فقط در مناطقی از بدن که علائم بیماری را دارند اثر نمی‌گذارند بلکه بر تمام بدن فرد بیمار تاثیر می‌گذارند. نمونه‌هایی از داروهای سیستمیک عبارتند از:

  • سیکلوسپورین
  • Methotrexate
  • رتینوئید مانند Acitretin
  • Apremilast

درمان اختتلال صدف ناخن با تزریق دارو

در این مرحله، پزشک با روش‌های زیر، به درمان بیمار می‌پردازد:

  • تزریق کورتیکو استروئید
  • برداشتن ناخن مبتلا به بیماری صدف

تزریق کورتیکو اسید

برای درمان پسوریازیس می‌توان به ناخن کورتیکو اسید تزریق کرد.

برای به حداقل رساندن درد تزریق، می‌توان از داروهای بی حس کننده استفاده کرد.

درمان پسوریازیس با برداشتن ناخن

در مواقع لزوم، پزشک می‌تواند با روش‌های زیر ناخن بیمار را بردارد:

  • عمل جراحی
  • اشعه ایکس
  • استفاده از غلظت بالای اوره در محل بیماری

با این حال، ممکن است ناخن در هنگام رشد دوباره، ظاهری زشت و غیرمعمولی داشته باشد.

 درمان خانگی صدف ناخن

داروهای خانگی ممکن است به صورت سیستمیک بر روی صدف ناخن تاثیر نگذارند. برخی از درمان‌های خانگی می‌توانند درد اضافی یا عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کنند بنابراین قبل از استفاده از این داروها با پزشک خود مشورت کنید. از روش‌های خانگی زیر، می‌توانید برای درمان پسوریازیس استفاده کنید.

۱- تمیز نگه داشتن ناخن‌ها

مراقبت و تمیز نگه داشتن ناخن‌ها از عفونت جلوگیری می‌کند. فرد مبتلا به پسوریازیس باید ناخن‌ها و انگشتان دست و پای خود را تمیز نگه دارد تا از ورود باکتر‌ی‌ها به پوست جلوگیری شود. می‌توانید برای تمیز کردن ناخن‌هایتان مقداری صابون ضد باکتری را در یک کاسه آب حل کنید و انگشتان خود را در آن‌ها قرار دهید.

نکته: برای تمیز کردن ناخن‌ها به هیچ عنوان از وسایل تیز استفاده نکنید.

۲- نرم و مرطوب نگه‌داشتن دست‌ها

روغن نارگیل و روغن کوتیکول به شما کمک می‌کند تا دست‌های خود را مرطوب کنید و از خشکی ناخن‌هایتان جلوگیری به عمل آورید. روغن نارگیل دارای اسید‌های چرب زنجیره‌ای است که به عنوان یک قارچ کش طبیعی برای جلوگیری از عفونت ناخن کار می‌کند. می‌توانید ۳ تا ۴ قطره روغن زیتون را با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل مخلوط کنید، سپس ناخن‌های خود را با آن ماساژ دهید و پس از ۱۰ دقیقه دستانتان را با آب گرم بشویید و خشک کنید.

۳- کوتاه‌ کردن ناخن‌ها

ناخن‌های کوتاه علاوه بر کاهش خطر عفونت، در برابر شکستن و خم شدگی ایمن تر هستند.

۴- محافظت از دست‌ها هنگام شست و شو

  • هنگام شست و شو و کار با پاک کننده‌های شیمیایی از دستکش پلاستیکی استفاده کنید.
  • نکته: از دستکش لاتکس استفاده نکنید چون ممکن است پوست حساس را تحریک کند.

۵- درمان صدف ناخن با گلیسیرین

گلیسیرین یکی از بهترین مواد روان کننده است که می‌تواند بافت‌ پوست را ساعت‌ها مرطوب نگه دارد. شما می‌توانید گلیسیرین و آب را به مقدار یکسان با هم مخلوط کنید سپس آن را بر روی ناخن و پوست اطرافش بمالید و بعد از چند دقیقه دست‌ها را با آب گرم بشویید و خشک کنید. محلول گلیسیرین و آب را ۲ تا ۳ بار در روز بر روی انگشتان خود بمالید و بیماری صدف ناخن خود را درمان کنید.

۶- درمان پسوریازیس با روغن درخت چای

برای کاهش خطر ابتلا به عفونت‌های قارچی از روغن درخت چای استفاده کنید. روغن درخت چای دارای خواص قارچ‌ کش، ضد باکتری، ضدعفونی کننده و ضد التهابی است که با میکرو ارگانیسم‌ها و قارچ‌هایی که باعث عفونت می‌شوند مبارزه می‌کند.

درمان قارچ ناخن

در این درمان شما می‌توانید ۵ یا ۶ قطره از روغن درخت چای را در یک کاسه آب بریزید سپس انگشتان خود را درون محلول قرار دهید و پس از ۱۵ دقیقه دست‌هایتان را بشویید و خشک کنید. همچنین می‌توانید یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را با ۵ قطره روغن چای مخلوط کنید و یک تکه از پنبه را بردارید و به روغن آغشته کنید سپس آن را روی ناخن‌های خود بمالید و بعد از ۱۰ دقیقه دست‌هایتان را با آب گرم بشویید و خشک کنید. درمان با روغن درخت چای را دو یا سه بار در روز انجام دهید.

۷- درمان صدف ناخن با آلوئه‌ورا

  • پسوریازیس ناخن اغلب منجر به خشک و شکننده شدن ناخن‌ها می‌شود که می‌توانید با آلوئه‌ورا درمان کنید.
  • ژل آلوئه‌ورا رطوبت پوست را حفظ می‌کند و از ترک خوردگی ناخن‌ها جلوگیری می‌کند.
  • آلوئه‌ورا خاصیت ضد التهابی دارد و سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می‌کند.

درمان بیماری ناخن

یک برگ آلوئه‌ورا را بردارید و آن را از وسط برش دهید سپس ژل درون برگ را جدا و بر روی ناخن‌های خود بمالید صبر کنید تا جذب ناخن‌هایتان شود سپس آن را بشویید. این درمان را ۳ تا ۴ بار در روز انجام دهید تا از نتیجه آن شگفت زده شوید.

۸- درمان پسوریازیس با نور خورشید

اشعه ماوراء بنفش خورشید به کاهش سرعت رشد و انقراض سلول‌های پوست کمک می‌کند. صبح ها دست‌هایتان را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در معرض نور خورشید قرار دهید.

سلامت ناخن‌ها با رژیم غذایی متعادل

خوردن غذاهای غنی از اسید چرب، از رشد قارچ‌ها در ناخن جلوگیری می‌کند. این غذاها عبارتند از: ماهی قزل‌آلا، ماهی سالمون، گردو و دانه کتان.

غذاهای غنی از روی را در رژیم غذایی خود قرار دهید. برخی از منابع غنی از روی عبارتند از: دانه کدو تنبل، جوانه گندم، عدس، زرده تخم‌مرغ و جگر گوساله.

درمان بیماری صدف ناخن

بیماری های صدفی چیست؟

بیماری صدف ناخن باعث از بین رفتن زیبایی و جذابیت ناخن‌ها می‌شود این بیماری نه تنها بر روی سلامتی و جسم فرد تاثیر منفی می‌گذارد بلکه اعتماد به نفس او را هم تا حد زیادی کاهش می‌دهد. پسوریازیس یکی از بیماری‌هایی است که باعث می‌شود رنگ و ظاهر ناخن تغییر کند. بیماری پسوریازیس مسری نیست و درمان آن به نوع بیماری و شدت آن بستگی دارد.

موفق باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا